عکس|فیلم|صدا|كل مطالب|داستان|دل نوشته|دانلود
سه شنبه ١١ ارديبهشت ١٤٠٣
ضرورت آشنایی با موانع سیر

بخش یکم: موانع نظری و عملی سیر و سلوکضرورت آشنایی با موانع سیر[21]

صاحب نظران علم اخلاق بر آنند که بخشهای آغازین علم اخلاق را آشنایی با رذایل اخلاقی و راههای زدودن آنها تشکیل می دهد؛ انسان، نخست باید رذایل اخلاقی و نفسانی را شناسایی و آنها را «دفعا» یا «رفعا» طرد کند؛ به این معنا که، اگر ندارد، بکوشد به آنها مبتلا نشود و اگر به آنها آلوده است، تلاش کند آنها را برطرف کند.

آشنایی با رذایل اخلاقی برای طبیب روح، درست مانند آشنایی با سموم برای طبیب جسم لازم و سودمند است؛ تا خود به آنها مبتلا نشود و به دیگران نیز هشدار دهد تا به آن دچار نشوند و اگر دچار شدند، راه درمان را به آنان نشان دهد و آنان را درمان کند. از این رو بسیاری از بزرگان علم اخلاق گفته اند: ترک رذایل و اجتناب از آن «تخلیه» ، یعنی خالی کردن نفس از رذایل اخلاقی است و بر «تحلیه» ، یعنی آراستن نفس به زیورهای فضایل اخلاقی، مقدم است.

این سخن گرچه تام است؛ ولی باید توجه کرد که «تخلیه از رذایل» با «تحلیه به فضایل» کاملا فرق دارد؛ زیرا فضایل در نهاد آدمی ریشه دار است، لیکن رذایل، امری عارضی است؛ در حالی که انسان از نظر علوم حصولی، «نادان» به دنیا آمده است:

«و الله اخرجکم من بطون امهاتکم لا تعلمون شیئا» (1)

در علوم حضوری و شهودی مانند معرفت حق و اسماء و تعینات او با سرمایه «فطرت توحیدی» آفریده

[22]

شده است:

«فاقم وجهک للدین حنیفا فطرت الله التی فطر الناس علیها» (2)

در زمینه مسائل عملی نیز چنین است. هنگامی که روح انسان به بدنش تعلق گرفت، اگر چه منزه از رذایل اخلاقی بود ولی تهی از فضایل نبود؛ بلکه با فضایل گرایش به حق آفریده شد که از آن به «فطرت توحیدی» یاد می شود:

«و نفس و ما سویها فالهمها فجورها و تقویها» (3).

بنابراین، روح انسان در عین حال که ملهم به فجور و تقواست گرایش به تقوا هم دارد؛ در نتیجه اگر این رذایل عارضی زدوده شود، آن فضایل فطری، شکوفا می گردد و خود را بهتر نشان می دهد و در عین حال انسان می تواند آن را تحصیل و تکمیل کند.

اکنون به بررسی موانع سیر و سلوک و راههای مانع زدایی و مراحل آن می پردازیم و در آغاز موانع نظری (غفلت، وسوسه علمی، پندارگرایی و عقل متعارف) و سپس موانع عملی (هوس مداری و خودبینی، کمینگاههای شیطان و بازیگری و دنیاگرایی) ذکر می شود.

1. سوره نحل، آیه 78.2. سوره روم، آیه 30.3. سوره شمس، آیات 7 8.

ورود
نام کاربری :   
کلمه عبور :   
 
متن تصویر:
[عضویت]
نظرسنجی
نظر شما در مورد وب سایت چیست؟

عالی
خوب
متوسط
ضعیف
بد

اوقات شرعی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 1178
 بازدید امروز : 285
 کل بازدید : 5705916
 بازدیدکنندگان آنلاين : 1
 زمان بازدید : 0/1250

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت  الله  است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

((طراحی قالب سایت : تیم طراحی سبلان نیوز ))